Теренни обхождания и зам

Теренни обхождания и замервния на Св Мина, село Мечкул


Сдружение „Опазваме българските светилища“ организира през април-месец 2013 година, акция с цел да се обходи и замери светилището и да се извърши оценка на нужните дейности по възстановяване и социализация на светилището.

ФЕЙСБУК СЪБИТИЕ „Теренни обхождания и замервания на Св Мина“

 

Тракийско-български мегалитен светилищен комплекс „Св Мина“, село Мечкул, община Симитли е неотразимо свидетелство за древните вярвания и обичаи на местното население. Предания и документирани събития сочат, че това величествено място е арена на ключови, за българската история събития, още от древни времена. Сред тези събития са:
– Александър Велики е посетил пророчица тук и му е предсказано, че ще стане владетел на Вселената. Местните жители-кореняци все още знаят върху кой камък е извършено гаданието.
– Цар Калоян, на път, за да превзема Константинопол след като е пресякъл Предела е отседнал на Амина и е бил радушно посрещнат от жителите на Мечкул.
– В близост до Амина – на „Червената скала“, при Попов рид, се е заселил Спартак – тракиец по произход, който е възстанал срещу римляните.
– По време на турското робство, от същата „Червена скала“, поробителят е хвърлял българи за да ги екзекутира, от където идва и названието на зъбера.
– Тук се е крил Гоце Делчев по време на революционната си дейност. В околността се намират и други ключови места, свързани с международната афера „Мис Стоун“.


Подобна съвкупност от свидетелства, които са станали декор за бурни исторически събития, следва да бъдат съхранени за историята и идните поколения и следва да бъдат представяни и посещавани с гордост, каквато е и целта на местните жители – да опазят и представят всички достоинства на този свят район.
Наскоро основаното туристическо дружество „Пирин-Сенокос“ е активен партньор на всеки, който желае да посети това приказно кътче на България. Върховната атракция – истинско предизвикателство за волята и физическата подкотовка на посетителите е изкачването до връх Пирин, което се организира редовно от дружеството. Интернет страницата на родолюбците от „Пирин-Сенокос“ е:


Интернет страница на Сенокос


Фейсбук страница на Туристическо дружество „Пирин-Сенокос“

 


На акцията присъстваха представители на сдружение „Борей-2009“, които имат зад гърба си множество теренни обхождания на подобни обекти. Бе събрана керамика с цел да бъде изследвана в Благоевградския музей.
Сдружение „БОРЕЙ 2009“ е организация с нестопанска цел, възникнала по идея на студенти от специалност „Културология“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ гр. Благоевград.


Интернет сайт на Борей-2009


Фейсбук страница на Борей-2009

 

==========================================

 

 

ПРОЕКТЪТ НА ПАЗИМЕСТАТА.КОМ

На самото светилище в местността Амина, сдружение „Опазваме българските светилища“ възнамерява да подобри достъпността до мегалитните структури, чрез възстановяване на занемарените пътеки на и около светилището, както и да изработи и инсталира иформационни табели за посетителите и да подсигури наличните елементи на туристическа инфраструктура (навес, маси и пейки).
Акцията по обхождане и замерване на обекта „Св Мина“ се състоя между 12 и 17 април 2013 г.


Програма на акцията – 12-17 април 2013 г.:
1ви ден – пристигане, установяване и ориентация
2ри ден – обхождане и замерване на централната част на светилищния комплекс – от кръстовете на юг (ляво / долу).
3ти ден – посещение на минералните бани (село Ощава – 10 км.) и други оброчища в района.
4ти ден – обхождане и замерване на пътеката от чешмата до водопада.
5ти ден – прибиране / посещение на връх Пирин


Очакваме въпроси и заявки за участие на е-поща:

obs.pazimestata@gmail.com

 

Възможностите за нощувка в района между селата Стара Кресна и Брежани, община Симитли се разнообразни. Има няколко къщи за гости, механи, Минерални бани (с възможност за нощувка – 5 лв./човек), зоопарк, мандра. Също така на светилището има възможност за палатков лагер.
За всички дейности на сдружението са надлежно уведомени органите на сигурността и се провеждат с активното участие на местната власт.
Една от важните мисии е събирането на боклук по местата. Ако всеки турист отнася със себе си една торба, наместо да изхвърля един фас – Природата ще му благодари.
Или по-просто казано: „Боклукът в раницата!“

 

Sv-Mina-illustr-bokluk

 

Sv-Mina-ilustr-zamervane

 

No Comment admin 04.04.2013