Цветница на Свети Мина

Цветница на Свети Мина

Сдружение „Опазваме българските светилища“ откри сезона със силно посещение на Свети Мина, село Мечкул по повод цветния празник.
През тези дни, християнското православие почита Влизането на Младенеца в Йерусалим и чудесата, които Той извършва, за да демонстрира Силата на Истината, Безкрайността на Живота и Тайнството на Спасението.
И така, хубавото време и настроение бяха изцяло на наша страна. Имахме гости от далечна Португалия, които разведохме по пътеките на поклонника, които разчистихме миналата година. Разходките между камъните са значително по-лесни и безопасни, така че посетителите останаха възхитени от красотите на България.
Една от важните задачи, които сдружението изпълнява, тази година, това са геоложките изследвания в района. Специалисти събират материал за изследвания и резултатите трябва да излязат в близките месеци.

През изминалата 2013 година започнахме мащабна дарителска кампания за набиране на средства по изпълнението на проект за социализация на това чудно място, завладяно от забравата на времето.
Миналата есен, организирахме благотворителен концерт с участието на „Бом-Бок оркестра“. Сумата, която се събра е скромна сума, на фона на дейностите, които предстоят.
Проектът включва: възстановяване и обезопасяване на пътеките за достъп до мегалитите, изграждане на елементи на туристическа инфраструктура, изграждане на параклис. Всички дейности се изпълняват съвместно с кметство Мечкул, местните жители и активната подкрепа на община Симитли.

Скъпи приятели,

Радостни сме да ви представим чудесните снимки от тазгодишното ни, първо посещение на Свети Мина. Програмата за дейностите в района, тази година, е интензивна. Каним ви да следите новините на фейсбук страницата ни „Пази Местата“/www.facebook.com/pazimestata/ и на интернет сайта ни: www.pazimestata.com.

===========================

===========================

…и, както кметът на село Мечкул – г-н Христо Димитров казва: „надяваме се тази есен, за празника на Св. Мина, на 11.11, камбанният звън на новия храм да отекне по ридовете на Струмското дефиле!“

Бъдете щастливи!

Още снимки от тазгодишното ни посещение на Свети Мина:
Свети Мина Цветница 2014 г / фейсбук

Параклис на Свети Мина / pazimestata.com

===========================

Мегалитно скално светилище Св Мина, село Мечкул, община Симитли, юли 2013 г.

Топаловият род от село Мечкул - Симитли и кметството на общината изгаждат параклис на древното мегалитно светилище в метността Амина край селото. Кметът Христо Димитров разказва за богатствата, които районът крие.

===========================

Предишни акции на обекта:

===========================

Проект за социализация на Свети Мина, село Мечкул / предишни дейности / pazimestata.com

===========================

No Comment admin 12.04.2014