Поклонение на Св Мина

Поклонение на Св Мина


По инициатива на Топаловия род от село Мечкул, община Симитли, с подкрепта на общинските власти в селото, ще се строи параклис в местността Амина, близо до самият връх на светилището Св Мина, известен още като „Тронът на Марко Кралевики“. Параклисът ще се разположи на 48 кв/м., непосредствено до постройката, която се намира в момента на светилището. Архитектурният план на параклиса е бевъзмездно изготвен от инж. Георги Стоев.

Сдружение „Опазваме българските светилища“ се ангажира с разчистването, възстановяването на пътеките между мегалитните структури. Предвижда се и изграждане на елементи на туристическа инфраструктура – пейки за отдих и съзерцание на каменните форми, табели за ориентация и описание на атракакциите, компостни нужници и не на поледно място парапети за по-безопасен достъп. Улеснение за инициативата е наличието на навеси и маси с пейки в близост до върха на светилището, на които трдиционно се провеждат честванията на това свято място.

Дейностите се предижда да приключат за 11-ти ноемри 2013 г., когато църквата почита Свети Великомъченик Мина – повод за курбан на древното светилище. Друг духовен празник, който се отбелязва на мястото е денят на светите братя Кирил и Методий – на 24-ти май. Причина за това отбелязване е мегалитът, който заема централно място на светилището – наречен от местните хора „Кирил и Методий“.

 

Sv-Mina-ilustr-kirilimetodii_

Светилище: Св Мина, Мечкул
Мегалит: Трите музи
Известен като: Кирил и Методий

 

==========================================

 

Sv-Mina-korica-fb

 

ТЕРЕННИ ОБХОЖДАНИЯ И ЗАМЕРВАНИЯ НА СВ МИНА


Сдружение „Опазваме българските светилища“ организира през април-месец 2013 година, акция с цел да се обходи и замери светилището и да се извърши оценка на нужните дейности по възстановяване и социализация на светилището.

ФЕЙСБУК СЪБИТИЕ „Теренни обхождания и замервания на Св Мина“

 

Тракийско-български мегалитен светилищен комплекс „Св Мина“, село Мечкул, община Симитли е неотразимо свидетелство за древните вярвания и обичаи на местното население. Предания и документирани събития сочат, че това величествено място е арена на ключови, за българската история събития, още от древни времена. Сред тези събития са:
– Александър Велики е посетил пророчица тук и му е предсказано, че ще стане владетел на Вселената. Местните жители-кореняци все още знаят върху кой камък е извършено гаданието.
– Цар Калоян, на път, за да превзема Константинопол след като е пресякъл Предела е отседнал на Амина и е бил радушно посрещнат от жителите на Мечкул.
– В близост до Амина – на „Червената скала“, при Попов рид, се е заселил Спартак – тракиец по произход, който е възстанал срещу римляните.
– По време на турското робство, от същата „Червена скала“, поробителят е хвърлял българи за да ги екзекутира, от където идва и названието на зъбера.
– Тук се е крил Гоце Делчев по време на революционната си дейност. В околността се намират и други ключови места, свързани с международната афера „Мис Стоун“.

 

 


Подобна съвкупност от свидетелства, които са станали декор за бурни исторически събития, следва да бъдат съхранени за историята и идните поколения и следва да бъдат представяни и посещавани с гордост, каквато е и целта на местните жители – да опазят и представят всички достоинства на този свят район.
Наскоро основаното туристическо дружество „Пирин-Сенокос“ е активен партньор на всеки, който желае да посети това приказно кътче на България. Върховната атракция – истинско предизвикателство за волята и физическата подкотовка на посетителите е изкачването до връх Пирин, което се организира редовно от дружеството. Интернет страницата на родолюбците от „Пирин-Сенокос“ е:

Интернет страница на Сенокос

Фейсбук страница на Туристическо дружество „Пирин-Сенокос“


На акцията присъстваха представители на сдружение „Борей-2009“, които имат зад гърба си множество теренни обхождания на подобни обекти. Бе събрана керамика с цел да бъде изследвана в Благоевградския музей.
Сдружение „БОРЕЙ 2009“ е организация с нестопанска цел, възникнала по идея на студенти от специалност „Културология“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ гр. Благоевград.

Интернет сайт на Борей-2009

Фейсбук страница на Борей-2009

 

==========================================

 

Sv-Mina-ilustr-zamervane

 

ПРОЕКТЪТ НА ПАЗИМЕСТАТА.КОМ

На самото светилище в местността Амина, сдружение „Опазваме българските светилища“ възнамерява да подобри достъпността до мегалитните структури, чрез възстановяване на занемарените пътеки на и около светилището, както и да изработи и инсталира иформационни табели за посетителите и да подсигури наличните елементи на туристическа инфраструктура (навес, маси и пейки).
Акцията по обхождане и замерване на обекта „Св Мина“ се състоя между 12 и 17 април 2013 г.


Програма на акцията – 12-17 април 2013 г.:
1ви ден – пристигане, установяване и ориентация
2ри ден – обхождане и замерване на централната част на светилищния комплекс – от кръстовете на юг (ляво / долу).
3ти ден – посещение на минералните бани (село Ощава – 10 км.) и други оброчища в района.
4ти ден – обхождане и замерване на пътеката от чешмата до водопада.
5ти ден – прибиране / посещение на връх Пирин


Очакваме въпроси и заявки за участие на е-поща:

obs.pazimestata@gmail.com

 

Възможностите за нощувка в района между селата Стара Кресна и Брежани, община Симитли се разнообразни. Има няколко къщи за гости, механи, Минерални бани (с възможност за нощувка – 5 лв./човек), зоопарк, мандра. Също така на светилището има възможност за палатков лагер.
За всички дейности на сдружението са надлежно уведомени органите на сигурността и се провеждат с активното участие на местната власт.
Една от важните мисии е събирането на боклук по местата. Ако всеки турист отнася със себе си една торба, наместо да изхвърля един фас – Природата ще му благодари.
Или по-просто казано: „Боклукът в раницата!“

 

Sv-Mina-illustr-bokluk

 

==========================================

 

Sv-Mina-razdel-

 

АКЦИЯ „ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ПЪТЕКА НА ПОКЛОННИКА“ НА МЕГАЛИТНО СВЕТИЛИЩЕ „СВ. МИНА“, СЕЛО МЕЧКУЛ


септември – октомври 2013 Г.

Освещаване на параклис Св. Мина в местност Амина, село Мечкул:
11 ноември 2013 г. – църковен празник-честване на Свети Великомъченик Мина

 


Очакваме въпроси и заявки за участие на е-поща:

obs.pazimestata@gmail.com

 

==========================================
ВИДЕО:

Мегалитно скално светилище Св Мина, село Мечкул, община Симитли, юли 2013 г.

Районът на селата Полето, Брежани, Ракитна, Мечкул и Сенокос в община Симитли - между Кресненското дефиле и връх Пирин представлява "света гора" - тъй като почти всеки хълм, от древни времена, се почита като свещен. В по-нови времена, с настъпването на християнството поклонението пред природните сили бива трансформирано в преклонение пред християнските светии. Но най-древното от всички свети места в района е мегалитното светилище в местността Амина, наречено на християнският Великомъченик Свети Мина.

==========================================

 

ФИНАНСИРАНЕ И ДАРЕНИЯ


Инициативата се финансира от дарения.

Може да дарите на сметката на сдружение „Опазваме българските светилища“.
Постъпленията се добавят към общата сума на дарения, събирани от инициативен комитет:

BG36SOMB91301053190401
Сдружение „Опазваме българските светилища“

без банкова такса при внасяне по сметката. Моля да отбележите основание: „за Св Мина, село Мечкул – 2013 г.“

Публичност по даренията и изразходването на средствата е на разположение по всяко време – на посочената по-долу е-поща.


Очакваме въпроси и заявки за участие на е-поща:

obs.pazimestata@gmail.com

 

Sv-Mina-ilustr-Chuchuliga_

==========================================

СВ МИНА, СЕЛО МЕЧКУЛ В МЕДИИТЕ:

История на района Полето-Брежани-Ракитна-Мечкул-Сенокос (Struma-online)

24-ти май в Мечкул, Симитли (kmeta.bg)

Село Крупник и околностите (svetimesta.com)

Събора на Св Мина (simitli.info)

Кирил и Методий пазят Мечкул (standart.com)

Св Мина В Симитли (Радио Фокус)

Събора на Св Мина (Агенция „От А до Я“)

Галерии – снимки (senokos.com)

130 фамилии събират дарения за параклис Св Мина (bnr.bg – Радио Благоевград)

130 фамилии в Симитли ще изграждат параклис Св Мина (struma.com)

Медно Гумно със Златен Стожер – сборник „Славите ли Млада Бога“ – автор: Анчо Калоянов (liternet.bg)

Comments are off admin 10.08.2013