Татул: почистване

Татул: почистване

Акция почистване – пещера-утроба при скален светилищен комплекс „Татул“

Сдружение „Опазваме българските светилища“ се впусна в изпълнението на една колкото важна и отговорна, толкова и тежка мисия: разчистването на сметище с битови отпадъци край едно уникално формирование в непосредствена близост до „Светилището на Орфей“ край село Татул – пещера-утроба, предполагаем храм на Богинята-Майка. Акцията премина с умерен успех, но следва продължение. Боклукът ще бъде напълно изринат съвсем скоро.

В района на светилището Татул няма информация за тази пещера. Да се стигне до Татул – няма проблеми. До пещерата се стига от широкото място, преди да започне алеята към светилището Татул. В ляво има кладенец, а под него има голямо, вековно дърво с пейки. Точно зад кладенеца е пътеката, която води до пещерата. Впорчем водата в кладенеца е питейна. От там си налива цялото село Татул.
Пещерата е само на стотина метра, но по пътя се намира скала с изсечена върху нея звездна карта. Пътеката представлява улей, издълбан в скалата.
От площадката пред пещерата се вижда насреща светилищния комплекс за туристи.

Сметището се намира от дясната страна, като застане човек с лице към пещерата. В близост, от горе над пещерата се намират последните къщи на село Татул. Според разказите, някога жителите не са имали контейнери, нито боклуджийски кофи, нито някой е изнасял битовия им отпадък. Те са били принудени да го изхвърлят в дерето. Но дерето представялва свещената някога пещера-утроба, където някога са се изпълнявали тракийски ритуали.

 

 

Първата стъпка, която се наложи, беше да се свали боклука, който при изсипването от горе е останал останал там и се е закачил по дърветата. От горната страна мястото наистина изглежда като дере. След като бяха разчистени клоните от висящи пликове и парцали, боклукът, останал по ръба на „дерето“ беше събран или съборен долу в основата на скалата.
Там се намира сърцето на сметището. От близо картинката е потресаваща. По-нататъчните действия се състояха в събарне на натрупаните боклуци, в сърцето на сметището наддолу – в основата на скалата и събирането им в торби са строителни отпадъци. Крайният резултат е че поляната в дясно, пред пещерата е разчистена от разбити телевизори, найлонови торби, стари килими и изгнили опинци. Също така беше сринат най-горния етаж от същинското сметище.

Равносметката е двадесет изнесени торби за смет, но остава още много работа. Там трябва да игрят огън и вода! Да се пречисти!
По-голямата част от боклука остана за другия път. Селото вече има контейнери. Надяваме се Пещерата-утроба да не се ползва повече за сметище, така се уговорихме и с местните. Но за разчистването на това свято място и района около него, се налага специална, мащабна кампания. Няма да мине и без логистичната подкрепа на община Момчилград

–––––-

Сдружение „Опазваме българските светилища“

No Comment admin 20.06.2012