Почистване Централен Ба

Почистване Централен Балкан 2013

Приключи 15тото ежегодно Почистване на Българските национални паркове организирано от За Земята. От 13 до 21 юли над 150 доброволци участваха в акцията на хижите Соколна, Амбарица, Плевен и Тъжа, заслоните Ботев и Маринка, връх Ботев и връх Голям Кадемлия (Триглав), и пътеките между тях, на територията на Национален парк Централен Балкан. Събрани бяха 21 тона отпадъци, от които 8,3 тона метал и 1,3 строителни отпадъци. Кампанията протече в три отделни паралелни лъча, които се сляха на хижа Тъжа.

За втора поредна година Опазваме Българските Светилища участва като партньор и се включи активно в лъча от х. Амбарица до х. Тъжа. Непосредствено пред х. Амбарица старият и стопанин десетки с години беше “складирал“ всичко, което е изконсумирал и използвал. След намесата на доброволци събрали се от цяла България за 4 дена, бяха изнесени 210 чувала боклук и строителни материали, както и събрани големи метални отломки и покривна настилка, които поради големият си размер не можеха да бъдат събрани в чували.

Във вторият етап бе събран боклук от вр. Марагидик, където се твърди, че някога е имало крепост. Освен това в подножието на върха, се забелязват характерните за едно светилище скални форми и профили. Има уникален комплекс от множество пирамиди зорко охранявани от скални пазители. Един район, който заслужава да му се обърне повече внимание при бъдещи акции

No Comment admin 22.07.2013