Пирин 2012 – чист, цял съ

Пирин 2012 – чист, цял съхранен.

Приключи петнадесетото традиционно почистване на защитени територии, организирано от За Земята.

В периода от 27 юли до 03 август в Национален парк „Пирин“ събрахме и изнесохме над 3,6 тона отпадъци. В инициативата участваха 150 души от цяла България, както и доброволци от Белгия, Франция, Германия, Испания ,САЩ, също и български студенти от Глазгоу (Шотландия), които почистиха в районите на хижа Яворов, хижа Вихрен и хижа Синаница, труднодостъпните терени около заслон Кончето, както и туристическите маршрути и обекти между хижите. Някои от преходите за събиране и извозване на отпадъци бяха осъществени при трудни метеорологични условия, с опасност от гръмотевични бури, но това не възпрепятства доброволците от активно участие в почистващите инициативи.

„Вървейки по Пиринските пътеки всеки би помислил че планината е доста чиста. За жалост, само няколко крачки встрани отвеждат до отблъскващи гледки от изхвърлени опаковки, пластмасови бутилки, стъкла, консерви и много други неорганични отпадъци, прикрити под морени и клекове или заровени в нелегални сметища“, споделя Драгомира Раева от За Земята, координатор на акцията.

По време на почистването бяха индентифицирани и елиминирани ред стари сметища покрай хижите Синаница, Яворов и Вихрен, както и под заслон Кончето, където опадъците се акумулират в широк отвесен улей водещ към Влахина река, близо 400 метра под легендарния туристически обект.

 

 

„Почистването на планината не е само физическо почистване…“, споделя участник, „…ние не само свалятме тонове отпадъци от планината, но виждаме почистването като път за лична и социална трансформация. Чистейки планината чистим себе си.“

„Инициативите също изразяват желанието ни да запазим териториите, които почистваме в дивия им и неурбанизиран вид, максимално близо до естесвеното им състояние и с минимално усещане за човешка намеса“, казва Велко Мариянов, съорганизатор на почистването.

„Знаем че свалените от планините отпадъци не изчезват, а отиват на сметища и почти не се рециклират. Натрупаните боклуци в българските планини са продукт на консуматорското общество, от което всички ние сме част. Единственото устойчиво и дългосрочно разрешение на проблема със замърсяването в планините е смаляването на потреблението“, коментира Филка Секулова, също съорганизатор.

В тази връзка апелираме към всички посетители на българските планини да преценяват какво и колко носят със себе си в планината, да минимизират продуктите, които генерират отпадъци, а нежеланите боклуци да съхраняват в собствените си раници, до място, където те се събират от специализирани машини. В тазгодишното почистване активно участие взе екипа на Дирекцията на Национален парк „Пирин“, които се погрижиха за извозването на стотиците събрани чували чрез камиони и коне до регламентираните за това сметища. Отправяме специални благодарности към Директора, Валери Мечев, и персонала на Националния парк за пълната подкрепа.

За повече информация относно историята на почистванията на За Земята: zazemiata.org/v1/Pochistvane-na-zashchiteni-teritorii.417.0.html

No Comment admin 15.08.2012