Параклис на Св Мина, село

Параклис на Св Мина, село Мечкул, община Симитли

По инициатива на Топаловият род от село Мечкул, община Симитли, с подкрепта на общинските власти в селото, ще се строи параклис в местността Амина, близо до самият връх на светилището Св Мина, известен още като „Тронът на Марко Кралевики“. Параклисът ще се разположи на 48 кв/м., непосредствено до постройката, която се намира в момента на светилището. Архитектурният план на параклиса е бевъзмездно изготен от инж. Георги Стоев.

Сдружение „Опазваме българските светилища“ се ангажира с разчистването, възстановяването и обезопасяването на пътеките между мегалитните структури. Предвижда се и изграждане на елементи на туристическа инфраструктура – пейки за отдих и съзерцание на каменните форми, табели за ориентация и описание на атракакциите, компостни нужници и не на поледно място парапети за по-безопасен достъп. Уеснение за инициативата е наличието на навеси и маси с пейки в близост до върха на светилището, на които трдиционно се провеждат честванията на светилището.

Дейностите се предижда да приключат за 11-ти ноемри 2013 г., когато църквата почита Свети Великомъченик Мина, – повод за курбан на древното светилище. Друг духовен празник, който се отбелязва на мястото е денят на светите братя Кирил и Методий – на 24-ти май. Причина за това отбелязване е мегалитът, който заема централно място на светилището – наречен от местните „Кирил и Методий“.

Дарения за осъществване на инциативата се приемат на банкова сметка, специално открита, под наблюдението на комитет, съставен от мести жители, организатори на празниците и официални лица от местната власт. Сметката е за реализация строежа на параклиса:

минимум 1,80 лв. банкова такса при внасяне по сметката.

Също така, може да дарите на сметката на сдружение „Опазваме българските светилища“, които ще бъдат добавени към общите дарения:

без банкова такса при внасяне по сметката. Моля да отбележите основание: „за Св Мина, село Мечкул – 2013 г.“
Публичност по даренията и изразходването на средствата ще се даде при освещаването на параклиса.

 

==========================================

Мегалитно скално светилище Св Мина, село Мечкул, община Симитли, юли 2013 г.

Топаловият род от село Мечкул - Симитли и кметството на общината изгаждат параклис на древното мегалитно светилище в метността Амина край селото. Кметът Христо Димитров разказва за богатствата, които районът крие.

==========================================

 

СВ МИНА, СЕЛО МЕЧКУЛ В МЕДИИТЕ:

http://www.struma.com/otblizo/tursite-chudesa-senokos-vi-ochakva-ot-vruh-pirin-zapochva_7188/

http://kmeta.bg/news/12287/Na-24-maj-visoko-v-planinata-s-Kiril-i-Metodij-ot-kamuk.html

http://svetimesta.com/България/Благоевградска/Krupnik

http://www.simitli.info/?show=1&cid=529

http://radioblg.bnr.bg/News/Pages/29012013-sveta.aspx

http://www.struma.com/obshtestvo/bitkata-za-vik-blagoevgrad-zelenite-se-obyaviha-sreshtu-durjavata_33580/

http://liternet.bg/publish/akaloianov/slavite/35.htm

No Comment admin 08.08.2013